ASAJA protesta a Brussel·les contra els plans per “enterrar la PAC i carregar-se la sobirania alimentària”

L’organització agrària ASAJA ha participat hui en una gran mobilització davant del Parlament Europeu al costat de milers d’agricultors i representants del sector de tota Europa

En resposta a la proposta de la Comissió Europea per reformar el Marc Financer Plurianual (MFP) i dissoldre la Política Agrària Comuna (PAC) tal com la coneixem.

La mobilització ha estat convocada per COPA-COGECA, la principal organització agrària europea, i la FWA (Federació Valona d’Agricultors).

Crítiques a la proposta de Von der Leyen

La Comissió Europea proposa substituir la PAC per un fons multisectorial únic, negociat bilateralment entre Brussel·les i cada estat membre, sense un pressupost propi ni participació directa del Parlament Europeu.

El president d’ASAJA i vicepresident del COPA, Pedro Barato, ha denunciat que aquesta proposta:

“pretén enterrar la PAC, una decisió política sense precedents que trenca el vincle entre el camp i la ciutadania i posa en perill la sobirania alimentària d’Europa. Els agricultors i ramaders no som el problema, som la solució.”

Alarmes sobre el futur del sector primari europeu

També el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha alertat que:

“La UE entra en una deriva perillosa. Com sempre, sacrifica el sector primari, però després cauran altres. La PAC és el nostre escut: sense pressupost, sense política comuna i sense escoltar els qui vivim del camp, no hi ha futur per al medi rural europeu.”

ASAJA denuncia dues línies clau

  1. Retallada pressupostària inacceptable
    En un context de tensions geopolítiques i inseguretat alimentària, ASAJA considera inacceptable el recurs pressupostari: “La PAC no és una ajuda als agricultors, és una garantia per al consumidor: aliments segurs, sostenibles i assequibles.”
  2. Trencament de la cohesió europea
    Integrar la PAC en un fons comú trenca la unitat del model europeu, elimina el paper de co-legislador del Parlament i deixa els agricultors sense veu i els ciutadans sense control democràtic.

Conclusió

ASAJA exigeix a la Comissió Europea que retire la proposta i mantinga una PAC forta, comuna i amb pressupost propi, com a instrument fonamental per garantir la sobirania alimentària, el desenvolupament rural i la cohesió europea.