El vicepresident recorda que el Pla de Recuperació respon a la necessitat d’anticipar riscos, protegir les persones i transformar el model territorial valencià
El visor permet localitzar ràpidament equips científics i tècnics per actuar davant emergències

El vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social, Francisco José Gan Pampols, ha destacat hui davant la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) que el visor de geolocalització integrat en el Pla Endavant permet aplicar la innovació científica de manera immediata en situacions de catàstrofe, reforçant la capacitat de resposta i la presa de decisions basada en l’evidència.
Segons ha explicat Gan Pampols, aquesta eina dona resposta a les dificultats detectades durant l’última DANA, activant de forma àgil equips d’investigació per a aportar solucions tècniques o científiques davant escenaris com el rescat i localització de persones, la gestió de residus, la interrupció de comunicacions o la resposta sanitària i logística.
“El visor transforma la I+D+i en un recurs operatiu immediat per a la gestió pública en emergències”, ha afirmat el conseller, que ha incidit en la seua capacitat per connectar grups d’investigació, universitats, empreses i administracions en temps real.
Una eina estratègica davant catàstrofes
El visor, accessible en plataforma pública, geolocalitza i categoritza grups d’investigació i innovació segons les seues especialitats, per a activar-los en cas d’emergència. A més, facilita la coordinació en l’etapa de post-catàstrofe en àmbits com la salut, energia, infraestructures o serveis bàsics.
Gan Pampols ha subratllat que la posada en marxa d’aquesta eina representa també una oportunitat per a reforçar l’autonomia científica i tècnica de la Comunitat Valenciana, i per impulsar un ecosistema d’innovació aplicada capaç de donar resposta en contextos crítics.
Els eixos del Pla Endavant
Durant la seua intervenció, el vicepresident ha detallat els quatre eixos bàsics del Pla Endavant:
- Persones: garantir el benestar físic, emocional i social; millorar la disponibilitat d’habitatge; i protegir infraestructures sanitàries i educatives.
- Teixit empresarial i econòmic: restaurar l’activitat productiva, generar oportunitats i reforçar la resiliència empresarial.
- Medi ambient: restaurar l’entorn natural, millorar la gestió hidrològica i avançar en sostenibilitat.
- Teixit social i comunitari: garantir la continuïtat de l’activitat sociocultural i esportiva en les zones afectades.
Aquests quatre eixos se sustenten sobre dues bases vertebradores —Infraestructures i Ordenació i planificació territorial— i cinc bases habilitadores orientades a garantir l’execució de les més de 300 mesures que inclou el Pla.
Entre les accions destacades, Gan Pampols ha citat l’ajustament dels models hidràulics a la nova realitat climàtica, la implantació de sistemes d’alerta i prealerta d’inundació, i la revisió del PATRICOVA per adaptar la planificació territorial als nous riscos.
Finalment, el conseller ha remarcat la importància de la col·laboració interadministrativa, l’equitat i la capacitat d’anticipació com a eixos clau per a protegir la ciutadania i garantir una recuperació justa, resilient i innovadora.