
Medi Ambient verifica la producció de més de 38.000 ous de Triops cancriformis en 2024
Es tracta de l’espècie viva més antiga de la Terra, present en estanys temporals mediterranis.
L’informe anual constata èxits d’eclosió en 10 enclavaments històrics i nous avanços en reproducció en captivitat.

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha constatat la producció de 38.208 ous de Triops cancriformis al llarg de 2024, segons recull l’informe anual elaborat pel Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, dependent de la Direcció General de Medi Natural i Animal. Aquesta espècie és considerada l’organisme viu més antic de la Terra, ja que conserva pràcticament la mateixa morfologia des del període Triàsic.
Els Triops, anomenats comunament tortuguetes, són invertebrats característics de les bassals temporals mediterrànies i es troben actualment en perill de desaparició al litoral, motiu pel qual estan catalogats com a vulnerables.
Estabilització i seguiment de poblacions
Segons l’informe, actualment es coneixen 20 poblacions autòctones i 5 introduïdes en la Comunitat Valenciana, una mostra de l’esforç continuat per a preservar aquesta espècie. Dels ous produïts, un gran nombre s’han destinat al Centre d’Aqüicultura i Estudis de Poblacions (CAEP), que manté un reservori amb 111.636 ous procedents de 12 poblacions diferents.
S’han inspeccionat 18 enclavaments amb presència històrica de l’espècie, dels quals en 10 s’ha confirmat la eclosió amb èxit. A més, s’ha identificat una nova localització apta per a la reintroducció, amb resultats positius.
Cria en captivitat i reintroducció
La cria en captivitat ha donat lloc a la eclosió de 1.065 larves i a l’obtenció de 338 exemplars adults procedents de cinc punts diferents de la geografia valenciana. D’aquests, 166 s’han destinat a activitats de divulgació i conservació en aquaris, mentre que 172 romanen en dipòsits exteriors. També s’han realitzat dues cessions temporals i s’han dut a terme reintroduccions amb 25 individus i 3.250 ous en diversos entorns naturals.
La campanya ha estat condicionada per una climatologia adversa. A la província de Castelló, malgrat la sequera, es va confirmar l’eclosió en vuit dels onze enclavaments revisats. En canvi, a València, les pluges intenses i el fred han dificultat l’activitat, reduint la presència a dues de les vuit zones analitzades.
Educació ambiental i divulgació
Entre les iniciatives de conservació, destaca el treball en educació ambiental, com ara les activitats amb escolars d’Alcoi i Ontinyent, la creació d’un estany artificial a la Finca El Port amb la col·laboració de L’Arrel, o la col·laboració amb l’Oceanogràfic per a la reproducció i difusió de l’espècie.
Més de 1.300 persones han visitat el CAEP al llarg de 2024, rebent informació directa sobre el Triops i el seu entorn, la qual cosa contribueix a reforçar el coneixement i la implicació ciutadana en la seua protecció.
Amb els programes de cria en captivitat i reintroducció iniciats en 2018, s’ha iniciat un procés de recuperació progressiva de l’espècie, i es preveu la seua incorporació al Catàleg Valencià de Fauna Amenaçada, fet que consolidaria legalment el compromís de conservació a llarg termini.