Les obres de remodelació que s’estan realitzant a la Plaça de l’Església i la Cisterna de Quart de Poblet han tret a la llum restes arqueològiques de gran valor, que estan sent estudiades per la Universitat de València i altres institucions científiques.

Descobriments rellevants
Entre els elements trobats destaquen:
- Un esquelet d’un èquid híbrid de curta edat, situat en una fossa de manera cridanera.
- Peces ceràmiques d’època àrab (segles IX-XII) i sediments associats a èpoques islàmica i romana.
- Abundant material constructiu romà, com rajoles i fragments de teulada, que apunten a antics assentaments o estructures properes.
Presència romana i islàmica
Els arqueòlegs han confirmat la presència romana a Quart de Poblet gràcies a materials com la Terra Sigillata, ceràmica fina d’ús domèstic amb segells identificatius d’alfarers romans, molt utilitzada en època altoimperial.
Pel que fa a l’època andalusina, s’ha trobat:
- Gran varietat de ceràmica islàmica, sobretot de cuina com les “olles valencianes”, de cos globular i coll acanalat.
- Les mostres de sediments associades a aquestes peces seran analitzades per la Universitat de Granada, mentre que la Universitat de València estudiarà l’impacte ambiental amb el suport de l’European Research Council.
Futur de les obres
L’Ajuntament ha iniciat els tràmits amb la Conselleria de Patrimoni per continuar amb les obres de remodelació, que formen part del seu compromís amb la sostenibilitat, l’accessibilitat i la millora de la qualitat de vida al municipi.