El municipi destaca el paper clau de la coordinació interinstitucional, l’actuació dels cossos de seguretat i la solidaritat ciutadana
L’Ajuntament de Torrent ha participat en la jornada ‘Experiències en l’Emergència: Les inundacions de València després de la Dana’, celebrada a l’Acadèmia Basca de Policia i Emergències a Arkaute, on ha exposat la resposta davant la greu crisi provocada per la Dana del passat octubre.

L’Inspector Venancio Aviño, de la Policia Local de Torrent, ha sigut l’encarregat de detallar les actuacions dutes a terme al municipi, un dels més afectats per la catàstrofe.
Una emergència sense precedents
La Dana del 29 d’octubre va provocar greus inundacions, amb la pèrdua de 11 vides humanes a Torrent i més de 400 habitatges danyats. A hores d’ara, unes 100 famílies continuen desplaçades per la inseguretat estructural dels seus habitatges.
L’Inspector Aviño va explicar com, des del primer moment, la Policia Local va actuar amb rapidesa, evacuant domicilis en perill, tallant accessos i coordinant el trànsit, així com habilitant el Pavelló El Vedat com a centre d’acollida per a prop de 1.000 persones.
Un model de coordinació i solidaritat
Durant la seua intervenció, Aviño va destacar la coordinació entre institucions i cossos de seguretat, incloent unitats de la Policia Nacional, Guardia Civil, Mossos d’Esquadra, Ertzaintza i cossos locals de tot Espanya. També va remarcar el paper fonamental de voluntaris i unitats internacionals com la brigada Topos Aztecas.
Per garantir l’eficiència logística, es van habilitar dos centres de coordinació als pavellons El Toll i l’Alberca i Anabel Medina, on es van gestionar donacions d’aliments, roba, medicaments i productes bàsics.
Punt de trobada familiar i suport psicològic
L’ajuntament va crear un punt de trobada per a familiars al Pavelló Anabel Medina, amb suport de psicòlegs forenses i voluntàries de Creu Roja, clau en moments tan difícils com la recerca de menors desapareguts com Izán i Rubén Matías.
Conclusions: preparar-se per al futur
Aviño va defensar la implementació de sistemes d’alerta primerenca, sensors preventius i una educació ciutadana contínua com a mesures fonamentals per fer front a futures emergències climàtiques.
També va voler reconéixer “la solidaritat excepcional de la ciutadania torrentina i el compromís dels voluntaris arribats des de tot l’Estat i l’estranger”. Segons va afirmar:
“Cada vida salvada i cada ajuda prestada és fruit d’un esforç col·lectiu exemplar”.
La jornada a Arkaute, on van participar experts i comandaments de diversos cossos, va ser considerada un èxit rotund de coordinació i formació interinstitucional, i servirà de referència per a futures emergències.