La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha anunciat que durà a terme la restauració de diverses escultures i retables de la Parròquia de Nostra Senyora de Montserrat de Picanya, que van quedar greument afectats per les inundacions.
A través de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), es començaran els treballs per restaurar obres de gran valor històric i patrimonial per al municipi, inclosa l’escultura de l’Ecce Homo, així com la Verge del Rosari i la Verge de Montserrat, totes elles traslladades a les instal·lacions de l’IVCR+i per a la seva restauració.

A més de les escultures, la Conselleria restaurarà una desena d’escultures addicionals i set retables que també es van veure afectats per les aigües. Es procedirà a una desinfecció dels retables mitjançant una tècnica de microabrasió, la qual cosa permetrà l’obertura de l’església després de cinc mesos tancada al públic des de les inundacions d’octubre. Els treballs de desinfecció estan previstos per a finals d’abril.
L’escultura de l’Ecce Homo, que és anònima, té 140 centímetres d’alçada i està tallada en fusta policromada i daurada. La Verge del Rosari, que data del segon terç del segle XVIII, és una figura de gran antiguitat tallada en fusta i policromada. Totes dues obres tenen un gran valor històric i estan catalogades en l’inventari patrimonial de la Generalitat.
D’altra banda, la Verge de Montserrat, que dóna nom a l’església, va ser obra de l’escultor Francisco Germán Ferrer, de l’Acadèmia San Fernando de Madrid, i està realitzada en fusta de pi de Suècia amb detalls de policromia i daurat.
A més de les escultures i retables, s’han realitzat treballs per recuperar els llibres de l’Arxiu Parroquial de Nostra Senyora de Montserrat, que van ser traslladats a les instal·lacions de Fira València per a la seva recuperació. Aquests llibres ja s’han secat i estan sent reencuadernats de manera gratuïta per una enquadernadora de Castelló.
La Conselleria de Cultura també ha destacat la tasca de l’IVCR+i en la inspecció i assessorament tècnic als municipis afectats per les inundacions, i s’ha compromès a seguir treballant en la restauració d’arxius i béns culturals afectats. A més, per al 2026, s’ha incrementat el pressupost de l’IVCR+i en un 27%, arribant als 4,7 milions d’euros.
El vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social, Francisco José Gan Pampols, també va visitar l’església de Picanya juntament amb l’alcalde del municipi, Josep Almenar, i el párroc per analitzar els danys i coordinar les accions de recuperació.
Pel que fa als esforços de recuperació, l’IVCR+i ha aconseguit salvar més de 2.250 llibres, 300 plans i 3.000 caixes de documentació de diversos municipis afectats, com Sedaví, Aldaia, Catarroja, Alfafar, Algemesí, Massanassa i Paiporta.