El projecte ‘Canya a la Canya’, coordinat pel Consorci de La Ribera i la Fundació Limne, ha fet balanç dels danys de la DANA sobre les actuacions del programa.
Este projecte, emmarcat en l’Estratègia Nacional de Restauració de Rius, té com a objectiu la conservació i millora de diversos trams urbans al llarg de 75 km del riu Xúquer, entre les poblacions de Sumacàrcer i Cullera.
El projecte porta realitzant, des de 2022, nombroses actuacions de retirada de canya invasora als marges dels municipis implicats, mitjançant estratègies de restauració fluvial en les quals s’aplica un equilibri entre restauració i gestió del risc d’inundació.
La DANA de fa un mes va afectar les activitats encara no finalitzades, encaminades d’una manera o altra a la retirada d’espècies invasores, però també a la recuperació d’espais fluvials o a l’eliminació de barreres i obstacles longitudinals i transversals dins del Domini Públic Hidràulic.
Les entitats i administracions implicades en el projecte reafirmen la necessitat de continuar amb la gestió de les plantes colonitzadores i de mal comportament hidràulic, com la canya comuna, que acaben obstruint el riu o generant altres problemes greus.
«En el transcurs d’esdeveniments catastròfics com la DANA, les canyes són ràpidament arrancades i poden acumular-se formant preses, obstruint ponts i impedint el correcte funcionament d’estructures, generant greus problemes que es mitigarien amb un bosc de ribera autòcton en millors condicions i, evidentment, donant més espai al riu, respectant la plana d’inundació».
Els mapes d’inundació i perillositat són clars: el risc augmenta quan el creixement urbà compromet el drenatge natural i, d’altra banda, augmentar la cobertura impermeable redueix la capacitat d’infiltració del terreny. Les conques afectades presenten un alt grau d’impermeabilització i un gran desenvolupament urbanístic dins de la plana inundable, que va obstruir i concentrar el cabal en zones on l’aigua hauria de dispersar-se de manera natural, augmentant la perillositat de l’avinguda i el seu grau de devastació.
Després de la valoració dels danys sobre els trams d’actuació, “Canya a la canya” reprendrà el seu cronograma i continuarà amb les accions previstes del projecte. Això sí, matisen que destinaran una sèrie d’accions i intervencions destinades a afiançar la participació ciutadana, és a dir, implicar el veïnat de les zones d’actuació en processos de decisió sobre les accions que es duen a terme o generar debat sobre l’actual ordenació territorial.