
Merino exigeix al Govern l’aprovació immediata del FLA extraordinari perquè el seu bloqueig genera “inseguretat i incertesa” als proveïdors
La consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino, ha reclamat al Govern d’Espanya l’aprovació immediata del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) extraordinari, ja que el seu bloqueig, “per primera vegada en dotze anys”, està provocant una situació “insostenible, d’inseguretat i incertesa” que afecta el pagament als proveïdors de serveis essencials.
Merino ha alertat que la Comunitat Valenciana, una de les més infrafinançades, depén del FLA per garantir el pagament als proveïdors i la prestació de serveis públics fonamentals, però a dia 20 de maig encara no té confirmació de l’arribada d’aquesta financiació.

La consellera ha demanat a la ministra d’Hisenda i al president del Govern que deixen de tractar de forma injusta la Comunitat Valenciana i aproven el FLA per garantir la liquiditat necessària.
Reforma urgent del sistema de finançament
Merino ha defensat la necessitat d’una reforma urgent del sistema de finançament autonòmic, que considera “caduc, ineficient, desigual i injust”, i que ha perjudicat la Comunitat Valenciana durant més de dues dècades. Ha destacat que aquesta situació genera un dèficit creixent, endeutament insostenible i un cost anual en interessos superior a 1.100 milions d’euros en 2025.
Segons la consellera, la reforma depén únicament de la “voluntat política” del Govern central, però aquest està “lligat de mans pels seus socis independentistes”, cosa que dificulta l’avanç.
Merino ha advertit que el sistema actual “consolida els ciutadans valencians com a ciutadans de segona”.
Participació en les XII Jornades RIFDE sobre finances autonòmiques
La consellera ha participat en una taula redona a les Jornades RIFDE a Santiago de Compostel·la, junt amb els seus homòlegs de Galícia i Castella-la Manxa, on s’han debatut les perspectives sobre la reforma del sistema de finançament i la seua possible aplicació en 2025.
Aquest fòrum, organitzat per RIFDE i la Universitat de Santiago, reuneix experts i autoritats per analitzar el funcionament i les reformes del model de finançament autonòmic.
Entre els temes tractats hi ha els mecanismes extraordinaris de finançament, la governança multinivell, alternatives financeres, la viabilitat d’un sistema de concert solidari i la recuperació del Fons de Compensació Interterritorial.