Torrent intensifica esforços per a recuperar les zones rurals afectades per la DANA

Torrent treballa perquè es reconega com damnificats als veïns afectats per les pluges torrencials de la DANA en el seu terme municipal i poder accedir a ajudes de l’Estat i la Generalitat.

L’alcaldessa Amparo Folgado i el regidor José Francisco Gozalvo s’han reunit amb l’associació de veïns AGOST, que aglutina a tots els disseminats, per a continuar treballant en la recuperació del terme municipal.

Folgado: “Des de l’Ajuntament de Torrent, agraïm profundament a AGOST la seua labor per a unir als veïns dels disseminats i col·laborar en la recuperació després de la DANA. A més, el seu treball és clau per a impulsar projectes de futur en les zones rurals de Torrent. Seguim totalment a la seua disposició per a continuar treballant junts.”

El municipi de Torrent seguix bolcat en la recuperació de les seues zones disseminades, afectades greument per les pluges torrencials de la DANA del 29 d’octubre de 2023. Les àrees rurals van ser fortament impactades pel fenomen meteorològic, especialment per la caiguda massiva d’aigua en unes zones que no van patir inundacions directes pel barranc de l’Horteta, però sí els efectes col·laterals de les fortes pluges.

Segons dades de l’estació meteorològica de Turís, situada en Mas de Calabarra, es van registrar impressionants 771,8 litres per metre quadrat el 29 d’octubre, una xifra desmesurada que va causar el desbordament de barrancs i la caiguda de nombrosos murs, a més de provocar-se lliscaments de terra que van afectar les vivendes, les infraestructures i la mobilitat dels veïns. Este impacte no sols va alterar la vida quotidiana, sinó que va destruir carreteres, camins i va causar greus danys als negocis locals.

Des del primer minut després de la DANA, l’Ajuntament de Torrent ha mostrat un ferm compromís amb la població afectada, especialment amb aquells veïns les vivendes dels quals no van ser inundades pel barranc de l’Horteta, però que van veure com la pluja torrencial causava estralls en les seues llars. La localitat està treballant perquè estos ciutadans siguen reconeguts com afectats per la catàstrofe, permetent-los accedir a les ajudes de l’Estat i de la Generalitat.

Atenció immediata i mesures d’emergència

El consistori de Torrent, liderat per l’alcaldessa Amparo Folgado, ha implementat diverses mesures d’emergència per a atendre els afectats des del mateix 29 d’octubre. Es va distribuir aigua potable en garrafes i cubes, i es va iniciar la neteja de camins, col·laborant amb el Consell Agrari, agricultors i empreses locals. A més, es van activar recursos humans i materials, com la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME), que va contribuir durant els primers dies amb tasques de neteja, així com distribució d’aliments i aigua, juntament amb Protecció Civil i voluntaris.

A pesar que les pluges van deixar en moltes zones danys severs en vivendes, alguns afectats van poder rebre ajuda addicional mitjançant donacions d’estris, electrodomèstics i materials de construcció, com a pintura. Estes ajudes han sigut fonamentals per a millorar les condicions de vida dels veïns en una situació tan complicada.

Recuperació d’infraestructures i servicis bàsics

Un dels majors desafiaments després de les inundacions va ser la restauració de les infraestructures bàsiques, com els accessos i els camins rurals, imprescindibles per a la comunicació entre les diferents urbanitzacions i nuclis disseminats del municipi. L’Ajuntament de Torrent ha prioritzat estes reparacions, especialment la reconstrucció dels passos inundables que van ser arrasats per les pluges.

El primer pas que va ser recuperat va ser el del Clot de Bailón, la reconstrucció del qual es va completar abans de desembre. L’Ajuntament va treballar en coordinació amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) per a assegurar que el pas es rehabilitara d’acord amb les indicacions de l’organisme, permetent així que es recuperara tal com estava abans del desastre natural.

Simultàniament, i amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, el consistori ha avançat en les obres de recuperació del pas inundable de la Font de la Teula, les obres de la qual estan molt prop de completar-se. A més, en el pas inundable de Xarcos Secs, s’han instal·lat 15 marcs de dos metres d’altura, la qual cosa ha permés elevar el pas i garantir que els veïns i agricultors de la zona puguen transitar amb major seguretat.

Un altre dels punts crítics en la xarxa de carreteres de Torrent va ser el Camí de la Pardala, que va patir greus danys per les pluges torrencials. La Conselleria d’Agricultura i l’Ajuntament han treballat de manera conjunta per a reasfaltar gran part d’este camí, amb aproximadament dos quilòmetres ja recuperats. En el tram que connecta el Camí dels Arquets amb la urbanització La Carrasquera, s’estan realitzant obres de reparació més intensives.

Compromís amb els veïns i agricultors

El regidor d’Urbanisme, José Francisco Gozalvo, ha subratllat el ferm compromís de l’Ajuntament de Torrent amb els veïns i agricultors de tot el municipi. “El nostre objectiu és continuar treballant sense descans per a recuperar Torrent, no sols en termes d’infraestructures amb l’elevació de passos inundables, sinó també millorant la seguretat, la il·luminació i la senyalització dels nostres camins i nuclis poblacionals.”

Malgrat els importants avanços reeixits, encara queda molt per fer per a retornar la normalitat a totes les àrees afectades. No obstant això, Torrent es manté ferm en la seua voluntat de garantir una recuperació completa i efectiva per a tots els seus veïns.